Gigantul aerospațial care va construi o navetă spațială care să meargă pe Marte

de: Ozana Mazilu
06 08. 2020

Agenția Spațială Europeană a angajat oficial gigantul aerospațial Airbus să construiască o navetă spațială concepută pentru a aduce primele probe de rocă de pe Marte, relatează BBC.

Scopul este de a afla dacă viața străveche a existat vreodată pe Planeta Roșie, prin colectarea de mostre de către roverul Perseverance al NASA. Este un proiect ambițios, de mai multe miliarde de dolari, conform planurilor anunțate recent.

Ce va presupune misiunea

Misiunea va fi una dificilă. „Aceasta nu este doar de două ori mai dificilă decât orice misiune tipică pe Marte. Este de două ori pătrat!, când vă gândiți la complexitatea implicată”, a declarat pentru BBC David Parker, directorul explorării umane și robotice din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA).

„Și acest satelit pe care Airbus îl va construi – îmi place să-l numesc „prima navetă de marfă interplanetară”, pentru că asta va face, este conceput pentru a transporta marfă între Marte și Pământ”, a adăugat el.

Naveta spațială, supranumită Earth Return Orbiter (ERO), va cântări 6,5 tone și va fi lansată în 2026. Motoarele, alimentate de tablouri solare masive, vor susține călătoria până acolo și înapoi, potrivit BBC. Iar obținerea rocilor de pe Marte și aducerea lor pe Pământ va implica un sistem de roboți de la NASA și ESA care lucrează în tandem.

După ce a orbitat pe Marte, ERO va lua acele mostre de rocă marțiană și va încerca să le trimită înapoi pe Pământ într-un container de dimensiunea mingii de fotbal, relatează BBC. Va elibera apoi capsula peste deșertul Utah în 2031, dacă totul merge conform planului.

Cea mai importantă misiune pentru Marte. Ce plan deosebit are NASA acum?

În câteva zile, NASA urmează să lanseze roverul Perseverance pe Marte. O curiozitate a misiunii este că Perseverance va duce o piatră înapoi pe Planeta Roșie care oamenii de știință cred că-și are originea pe Marte, cu aproximativ 600.000 – 700.000 de ani în urmă.

Roca, descoperită pentru prima dată în deșerturile Oman în 1999, este unul dintre cele nouă materiale pe care roverul NASA le va lua cu el. Aceste materiale, adăpostite în interiorul unui dispozitiv de pe roverul numit Sherloc, vor servi la calibrarea instrumentelor laser ale Perseverance.

Scopul final este să strângă roci interesante, să le sigileze într-un tub mic și să le lăse în urmă pe suprafața marțiană pentru a fi returnate de către misiunile ulterioare.